Marian  Ciprian Sarbea este un voluntar cu state vechi al Fundatiei Zamolxes. Cand era in timpul liceului a fost selectionat impreuna cu mai multi tineri pentru a participa la un proiect international ce s-a desfasurat in Scotia. Acest eveniment din 2004 l-a determinat sa se alature echipei de voluntari de la Centrul Cultural pentru Tineret Zamolxes Campina.

In decursul anilor de liceu si dupa ce si-a terminat studiile superioare, el a participat la numeroase proiecte nationale si internationale precum “Wings” (2004), “Let’s do it Romania” (2010-2012), “Youth in Action Grundtvig” (2010, 2012), “In Armonie cu Natura” (2012) si “Authentical Treasures” (2012) . Prin intermediul proiectelor finantate de Comisia Europeana prin programul “Tineret in Actiune”, Ciprian a vizitat mai multe tari europene precum Scotia, Cipru, Lituania si Polonia. Acum, el se pregateste sa plece ca voluntar SEV in Polonia pentru un an.

DSC_0101

Ciprian, impreuna cu Florin Predescu, presedintele fundatiei

1. Ce asteptari ai de la acest stagiu de voluntariat?

Fiind un stagiu de voluntariat, pot afirma ca sunt deschis la o gama larga de experiente ce vor conduce la o buna desfasurare a acestui proiect.

2.Care a fost reactia familiei si a prietenilor la aflarea vestii ca vei parasi tara pentru o perioada indelungata pentru a deveni voluntar SEV?

Bineinteles, atat membrii familiei mele, cat si prietenii mei au primit vestea cu multa uimire. Cu timpul, acestia au constientizat ca acest stagiu de voluntariat este o etapa din viata mea ce corespunde cu principiile mele de viata.

3. Spune-ne cateva detalii despre proiectul din Polonia.

Proiectul “Echoes of Europe” isi propune sa creasca gradul de constientizare a traditiilor si obiceiurilor la nivel european. In cadrul acestuia, voi promova traditiile si obiceiurile romanesti, dar in acelasi timp voi experimenta traditiile si obiceiurile polone. Astfel, voi realiza comparatii intre cele doua culturi, acestea fiind insumate intr-o carte ce va fi publicata in trei limbi (romana, poloneza si engleza).

In tot acest timp voi interactiona cu tinerii din comunitate si voi promova voluntariatul in randul acestora.

4. De ce ai ales Polonia?

Alegerea facuta se datorareza faptului ca cele doua popoare, roman si polon, vecine fiind pentru o lunga perioada de timp, au realizat schimburi comerciale, dar mai ales culturale.

Interactiunea din cadrul proiectelor internationale la care am participat impreuna cu tinerii din Polonia, m-a convins ca aceasta tara este potrivita pentru un asemenea stagiu si cred ca ma voi putea adapta usor acolo unde urmeaza sa-mi petrec un an din viata.

Afla mai multe despre experienta voluntarilor SEV de pe site-ul oficial al Programului “Tineret in Actiune”: www.tinact.ro.